Be There Blog

Op deze pagina schrijf ik informatieve artikelen en mijn hersenspinsels :) 

2020-02-24

Begrenzen of Grenzenloos?

68798357_519028138906254_6939255257146851328_n.jpgBegrenzen of grenzenloos?

Er wordt nogal wat van gevonden in hondenland. Begrenzen of niet begrenzen, De een vindt dat er te veel begrensd wordt en de ander te weinig. Een middenweg is blijkbaar nog niet gevonden.

Maar zoals voor zoveel dingen bestaat die middenweg wel degelijk.

De hond die nooit keuzes mag maken, constant commando’s op moet volgen, aan een kort lijntje loopt en niet mag snuffelen ervaart veel stress. De hond heeft het gevoel geen controle te hebben over zijn leven. Stel jezelf eens voor dat je helemaal niks te zeggen hebt, iemand anders bepaald waar jij bent, of je staat, ligt of zit, hoelang je daar moet blijven etc.

 Dan de andere kant: De hond die altijd los loopt, alle kanten op gaat. Overal dwars doorheen, overheen of onderdoor. Auto’s moeten geregeld op de rem staan, het is de schrik van de buurt. De hond weet van gekkigheid niet meer wat te doen en is een gevaar voor zichzelf en de omgeving.
Beide situaties zie ik liever niet. Begrenzen en keuzes laten maken kan prima samen.

Voorbeelden van begrenzen:

> Tegenhouden aan de lijn

> Aanlijnen

> Meenemen

> Opsplitsen

> Bij je roepen

> Wegdraaien

> Stilstaan als de hond trekt

 

Voorbeelden van keuzes laten maken:

> Bij oversteken de hond niet laten zitten maar zelf laten kiezen hoe hij wil wachten.

> Keuze mogelijkheid waar de hond wil slapen.

> De hond de route laten bepalen

> Keuzes uit snackjes

> Weinig commando’s

> Laten snuffelen

 

De praktijk van het begrenzen.
Begrenzen blijkt in de praktijk nog best moeilijk. Want wanneer begrens je dan? Als je hond iets doet wat niet mag toch? Ho stop! Wacht eens even.
Als je hond iets doet wat niet mag? Wat heeft die grens dan voor zin? Je hond is er allang overheen. Het gedrag wat je niet wil zien heeft zich al voorgedaan.
Je bent te laat!
Vaak gaan we pas grenzen stellen als het te laat is, en dan is het erg lastig de hond weer binnen de grens te krijgen. Frustratie en boosheid krijgen de overhand.
Niet eerlijk tegenover de hond en tegenover jezelf.
Grenzen stellen is voorkomen dat je hond over de grens heen gaat.

Praktijk voorbeelden:

Ik zit aan tafel met een bord met eten, mijn hond komt even kijken met twee pootjes op mijn schoot. Voordat zijn neus in mijn bord zit schuif ik het een stukje van hem af en geef hem een handgebaar. Hij begrijpt dat het niet voor hem is en gaat wat anders doen. Ik begrens hem door te zorgen dat hij niets van mijn bord kan pakken. Andersom pak ik ook niets van zijn bord/uit zijn bak.

Het passeren van een kat.
Katten zijn ontzettend interessant voor mijn hond het passeren er van was nog wel eens een uitdaging. Ik maak een ruime boog om de kat heen, zorg dat mijn hond niet bij de kat kan door middel van de lijn tegen te houden en ik vraag hem om door te lopen. (Ja ook een drie meter lijn kan je iets korter vast pakken) :)

 Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van begrenzen die ik toepas in het dagelijks leven. Dit kan prima samen naast keuzemogelijkheid, vrijheid om te snuffelen, weinig commando’s etc.
Maar wat nou als je hond volledig uit zijn dak gaat? Ook dan kan je begrenzen door je hond tegen te houden. En vraag je naderhand af waarom gaat je hond uit zijn dak?
Emoties moeten niet begrensd worden, het is goed dat deze er zijn. Wel kunnen we ons afvragen wat de emotie oproept en daarmee aan de slag gaan.

Ondertussen manage je de omgeving om te voorkomen dat het een gewoonte wordt.

Kirsten - 14:14:21 @ algemeen | Een opmerking toevoegen