Be There Blog

Op deze pagina schrijf ik informatieve artikelen en mijn hersenspinsels :) 

2020-02-25

Te bezorgd en te voorzichtig?

20200210_132719_resized_1.jpg
Civic heeft altijd een bijzonder lijf gehad, vaak kwaaltjes en ook vervelende blessures.
Twee zware operaties aan zijn linkerknie gehad waarvan de laatste er echt in heeft gehakt, hij herstelde moeizaam.
Inmiddels is de laatste operatie ruim drie jaar geleden en ging het erg goed met hem. Zo goed dat ik regelmatig dacht dat ik misschien wel iets te voorzichtig met hem was.
Andere honden die los lopen en hard rennen ging ik uit de weg.  Ik liet hem alleen los op overzichtelijke plekken en bij twijfel ging hij even aan de lijn.
Hoe vaak ik ook op het punt gestaan heb om hem toch even los te laten met een andere hond, en hoe vaak ik ook heb gedacht ach laat hem nou eens even lekker uit zijn bol gaan had ik dat niet gedaan.
Twee weken geleden liepen we weer in een voor ons overzichtelijk gebied, het was stormachtig en Civic was lekker aan het hollen maar wel beheerst. Tot dus ver alles onder controle.
Plots zie ik hem in de verte snuiven en ik zie allemaal zware bolletjes ver weg.  Een stuk of 80 waterkipjes…. Voor ik Civic bij me kon roepen was hij er al vandoor achter die kipjes aan.
Ik bleef rustig wachten en zag hem zich vermaken langs de waterkant. Hij besloot met een rotgang terug naar mij te rennen maar dit liep even anders.  Hij maakte een misstap, ik denk in een kuiltje en kwam in een iets lagere versnelling terug naar mij.  Er leek niets aan de hand.
De volgende dag stond hij in de middag ineens onwijs kreupel op, met zijn goede achterpoot.
Alle alarmbellen gingen af bij mij… Het zal toch niet kapot zijn he……
Pijnstiller en homeopathie gegeven en strikte lijnrust.  Ondertussen speelde er van alles door mijn hoofd, ik was het slechte herstel na zijn vorige operaties nog niet vergeten.  Gelukkig trok de kreupelheid vrij vlug weg, en toch was ik er niet gerust op.  De fysio heeft hem inmiddels helemaal nagekeken en gelukkig niks afwijkends gevonden. Hij mag alleen niet meer achter de waterkippen aan. Nou was ik toch al niet zo voor die tak van sport, maar Civic ziet er wel wat in.
Ik heb geen waterkipradar op mijn telefoon geïnstalleerd maar dit incident doet me wel weer even inzien hoe kwetsbaar hij is.
Al die keren dat ik hem toch aan de lijn heb gehouden en situaties uit de weg ben gegaan omdat los laten op dat moment niet goed voelde heb ik dat goed aangevoeld.
De balans vinden tussen laten gaan en begrenzen is verdomd lastig. 
Het loslopen gaan we rustig mee verder op ons eigen tempo naar gelang wat hij aan kan. 
Ik zal hem altijd wel in de gaten moeten houden en zorgen dat hij zichzelf niet letterlijk voorbij loopt met zijn eigen achterkant.  Ook dit moment was een leermoment voor mij.  Ik ben niet te bezorgd en te voorzichtig, en weet wat hij aan kan. Je kan niet alles 100% voorkomen maar goed opletten voorkomt wel een hele hoop :)

Kirsten - 11:58:44 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments